Het NK SUP 2022

Foto’s in het artikel door Ingrid Buitenhuis en Irène Storm

Op zaterdag 16 en zondag 17 juli werd het NK SUP in Almere georganiseerd.  De Technical race en de Sprint race werden dit jaar op het Weerwater in almere (stad) gesupt. De long Distance race werd een dag later op de Noorderplassen georganiseerd. De organisatie van het NK heeft in samenwerking met de winkeliersvereniging in Almerestad een mooie invulling kunnen geven aan het thema ‘Almere Floats’.

Door deze samenwerking was het lekker druk op de boulevard en was er veel belangstelling voor de prestaties op het water. De wedstrijddag begon met de Technical race.  Thomas van Bemmelen, u allen bekend van Eurosport, was de host van het evenement en becommentarieerde de hele dag de verrichtingen op het water. De wedstrijdleiding lag in handen van Hans Schouten.

Dit jaar was gekozen voor een korte baan die de deelnemers meerdere keer zouden afleggen. Per 6 deelnemers werd er gestart, waarbij de eerste drie direct doorgingen en de laatste drie naar de herkansingsronde.  Er werd in de categorieën onder 12, en onder 15 bij zowel de jongens als de meisjes gestreden en dan waren er ook nog de open klasse bij de dames en de heren. Tot slot was er ook nog een aparte inflatable klasse voor dames en een voor heren.

Bij de categorie ‘Open Men’ was in de finale uiteindelijk Donato Freens de allersterkste. Donato was de titelverdediger en wist dus zijn titel met succes te verdedigen. Joep van Bakel pakte de tweede plaats en de uit België afkomstige Kjell de Bruyn werd derde (derde Nederlander werd Ricardo Haverschmidt). Verder zaten in de finale nog Ricardo Haverschmidt (4e), Daan Meily (5e) en Richard Proost (6e).

Bij de de categorie ‘Open Women’ stond er net als de afgelopen jaren geen maat op Petronella van Malsen. Zij wist iedere heat te winnen en mag zich dus weer een jaar Nederlands Kampioen noemen. Met de afwezigheid van Ella Oesterholt  en Janneke Smits (die de Yukon1000 hebben gesupt, Check hun socials voor de verhalen) lag de strijd om de plaatsen achter Petronella geheel open. Uiteindelijk ging de strijd voor de tweede plaats tussen Wietske Kuipers en Aukje Hofman. Het was uiteindelijk Kuipers die tweede werd en Hofman derde. Verder bestond de finale uit Soraya Titaley (4e), Krista van Beek (5e) en Froukje Wichers op een 6e plaats.

Bij de jeugd waren Bo Syrier, Timika Bron, Selwyn Pritchard en Maximus Syrier (ook bij de jeugd dus actief) de sterkste. Bij de jongens onder de twaalf waren er zelfs 7 deelnemers waarbij de jongste 6 jaar was.

Bij de Inflatable klasse was het Raymond Veldhuis die alle heats wist te winnen en daarmee de zege pakte. Bij de dames was deed Marliz Medendorp hetzelfde.

Na de Technical race stonden de sprints op het programma. Een wedstrijd over 200 meter. Ricardo Haverschmidt en Petronella van Malsen zijn hierin de huidige kampioenen en dus de te kloppen deelnemers. Bij de ‘Open Women’ Liet Petronella niemand in de waan komen dat er iets te halen viel en wist haar beide heats overtuigend te winnen.  De strijd om plek 2 en drie ging wederom tussen Wietske en Aukje, waarbij Aukje uiteindelijk aan het langste eind trok. Wietske werd derde.  Froukje Wichers (4e) Anouk de Veer (5e) en Krista van Beek (6e) streden ook mee in deze finale. Bij de ‘’Open Men’ had Donato tijdens de Technical race al laten zien dat hij razend snel is op de eerste 200 meter en dat bleek op bij de finale het geval te zijn. Hij versloeg daarmee de titelverdediger Ricardo haverschmidt (2e) en Kjell de bruin (3e). Voor de vierde plaats moesten de videobeelden bekeken worden want de jury kon zelf niet zien of Daan Meily of Joep van Bakel als eerst over de streep kwam. Een ‘jump’ van Joep zorgde uiteindelijk voor een vierde plaats en Daan moest genoegen nemen met een 5e plaats. Richard Proost werd 6e.

Bij de Jeugd waren Bo, Selwyn en Maximus wederom de sterkste, maar bij de meisjes onder 15 was het Noe Grooters die er dit keer met de overwinning vandoor ging. Bij de Inflatable klasse waren het weer Marliz en Raymond die de 1e prijs veilig stelden.

Op de zondag stond de Long distance op het programma. Deze werd afgewerkt op het terrein waar vorig jaar ook onder dezelfde mooie omstandigheden de wedstrijd werd gesupt. Ook het parcours zou er redelijk het zelfde bij hebben moeten liggen. Maar,…  hierover zal nog lang worden nagepraat aangezien er door een communicatiefout het parcours erg verwarrend bij lag en bovendien veel te kort was. Dit zorgde voor veel verwarring onderweg en de gemaakte strijdplannen konden dus niet worden uitgevoerd.

Bij de heren was het uiteindelijk Donato die meteen vanaf de start de leiding nam en deze ondanks alle verwarring niet meer uit handen gaf. Kjell de Bruyn werd tweede en Joep van Bakel derde. Bij de dames was het Titel verdediger Petronella van Malsen die haar concurrenten ook hier door het parcours leiden en ze altijd voor bleef. Wietske pakte dit keer weer de tweede plek en Aukje nu weer de derde plaats,

Bij de jeugd onder 12 waren Bo en Selwyn wederom niet te kloppen. Bij de meisjes eindigde Loranne Vlemincx op plek 2 en Elin van de Sar op plaats 3. Bij de jongens waren dat Mylo van Bakel en Robin Hoekstra. Bij de klasse tot 15 jaar was het Maximus die ook deze laatste prijs in zijn tas stak. Louis Pierre werd tweede en Devinho Grooters 3e. Bij de meisjes tot 15 was het weer Timika die won en Senna Koning die tweede werd.

We kijken terug op een NK SUP die onder hele mooie omstandigheden in een hele gave setting gevaren is. De sport krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. De Technical race was erg gaaf om te volgen vanaf de kant en de sprintraces waren erg spannend. Helaas was de Long Distance niet zoals die moest zijn en daar heeft de organisatie uitgebreid haar excuses voor aangeboden!

Leuke beelden en interview zijn nog gemaakt door omroep flevoland. Het videoverslag van de organisatie volgt later deze week: